Podni sustavi

OPIS - podno grijanje

Podno grijanje je niskotemperaturni oblik centralnog grijanja koje grije prostor tako da kroz cijevi položene u podu cirkulira topla voda koja isijava toplinu i tako zagrijava prostor. 

Podno grijanje isijava toplinu te je ravnomjernije raspoređuje u prostoriji, što ga čini komfornijim te stvara veći osjećaj udobnosti. Najčešće se izvodi ugradnjom stiropor ploča koje na sebi imaju čepove (tzv. distancere) u pravilnom rasporedu. Ovi čepovi služe za učvršćivanje cijevi u pravilnim razmacima kroz koje kruži zagrijana voda.

Osnovna razlika između podnog i radijatorskog grijanja je u površini zagrijavanja. Kod podnog grijanja pod je cijelom svojom površinom ravnomjerno zagrijan i to blago, dok je kod radijatorskog grijanja površina vruća kako bi mogao prenijeti toplinsku energiju i zagrijati prostoriju (površina radijatora je puno manja od površine poda tako da mora zagrijavati većom temperaturom)

Podno grijanje se može upotrebljavati na gotovo svim objektima: škole, vrtići, bolnice, poslovni prostori, vjerski objekti, proizvodne hale, kao i za grijanje, otapanje snijega i leda na kolnim prilazima, parkiralištima, sportskim terenima i dr.

Kao izvor topline mogu se koristiti kruta i tekuća goriva, kao i plinovita goriva. Isto tako može se koristiti i električna energija ili toplinske pumpe .

Zašto odabrati podno grijanje

Niska brzina zraka u sobi

Nema podizanja prašine

Veća relativna vlaga u zraku

Jednolika raspodjela temperature u sobi

Ušteda energije i više slobodnog prostora u sobi jer nema vidljivih radijatora

X